Obrazovanjem do posla u sektoru turizma i ugostiteljstva
Nositelj: Obrtničko učilište
Partneri:
- Ugostiteljsko-turističko učilište
- Živi Bar d.o.o. (Vivas Bar)
- Pekarski obrt „Dinara“, vl. Josip Galiot
- Euroglobale d.o.o. (Gladne oči)
Vrijeme provedbe: 24 mjeseca (10.04.2018. – 10.04.2020.)
Vrijednost projekta: 1.849.592,16 kuna (100% bespovratna sredstva)
Projekt je odobren u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Ciljevi projekta:
Stjecanje stručnih znanja, općih kompetencija i mekih vještina ranjivih skupina potrebnih za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca;
Poboljšanje stručnih i pedagoških vještina i znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno predavača i mentora
Kratki opis projekta:
Obrtničko učilište, Ugostiteljsko-turističko učilište, Živi bar d.o.o., Pekarna Dinara i Euroglobale d.o.o. u partnerstvu na projektu žele doprinijeti povećanju zapošljivosti 70 osoba pripadnika ranjivih skupina (mladi do 25 g., starijih od 54 g i osoba s invaliditetom) kroz razvoj i provedbu 6 programa osposobljavanja i 1 programa usavršavanja prilagođenih za ciljane skupine, a na temelju iskazanih potreba poslodavaca partnera za zapošljavanjem, uz poboljšanje stručnih i pedagoških vještina predavača i mentora koji će provesti obrazovanje ranjivih skupina kroz teoriju i praktični rad u tvrtkama.
Projektne aktivnosti grupirane su u sljedećih 5 elemenata:
- Odabir ciljane skupine i razvoj programa osposobljavanja/usavršavanja
- Razvoj i provedba programa osposobljavanja i usavršavanja predavača i mentora u stručnim i pedagoškim vještinama
- Provedba programa osposobljavanja i usavršavanja prilagođenih ranjivim skupinama
- Promidžba i vidljivost
- Upravljanje projektom i administracija
Inovativni projektni pristup temelji se na uskoj suradnji dvije obrazovne institucije i tri etablirana poslodavca u ugostiteljstvu kako u razvoju programa tako i u provedbi. Na ovaj način se objedinjuju potrebe tržišta rada, stvarne potrebe ranjivih skupina i obrazovni okvir. Programi i materijali će u potpunosti biti prilagođeni ranjivim skupinama, a nastava usmjerena na usvajanje kvalitetnih, relevantnih i primjenjivih kompetencija s jakim naglaskom na socijalno-interpersonalne vještine. Modularni koncept uz mentorstvo na radnom mjestu prilagodljiv je i usmjeren na ranjive skupine i time sukladan Programu jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu. Programi koji u konačnici potiču socijalnu uključenost i mogućnost zapošljavanja u skladu su sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020, Usklađivanje kurikuluma s potrebama gospodarstva te Strategijom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.
Provedeno studijsko putovanje u Italiju.
U okviru projekta razvijeni su sljedeći programi osposobljavanja/usavršavanja:
- Barmen/ica
- Barist/ica
- Priprematelj/ica jednostavnih jela
- Priprematelj/ica pizza
- Priprematelj/ica bureka i savijača
- Pečenjar/ka
- Kuhar specijalist/ica hrvatske nacionalne kuhinje
Za više informacija o EU fondovima posjetite www.strukturnifondovi.hr / www.esf.hr