Obrtničko učilište

Kurikularno planiranje i izrada kurikuluma

Obrtničko učilište – ustanova za obrazovanje odraslih predstavlja jednu od rijetkih ustanova za obrazovanje odraslih koja uspijeva pratiti trendove u izradi kurikuluma i novim metodama i načinima poučavanja. Nastavnici Obrtničkog učilišta redom su stručnjaci u svojim zanimanjima koji svoja znanja i vještine prenose na svoje polaznike, ali i u razvoj novih kurikuluma te novih načina i mogućnosti rada.

Poštujući pravila natječaja, metodologiju izrade kurikuluma Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nastavnici (stručnjaci) Obrtničkog učilišta izrađujui održavaju radionice o izradi kurikuluma koji prate Hrvatski kvalifikacijski okvir.

Metodologija izrade kurikuluma obuhvaća izradu standarda zanimanja, standarda kvalifikacije, ishode učenja, a isto tako kurikulumi su napravljeni u skladu sa smjernicama Europske komisije koja u svrhu individualiziranja iskustava i znanja preporuča izradu kurikuluma prema ECVET bodovima kako bi se povećala atraktivnost kurikuluma te ih učinila konkurentnijima u različitim zemljama Europske unije i različitim obrazovnim okruženjima.

Važno je spomenuti kako se u izradi kurikuluma vodilo računa o vertikalnoj prohodnosti te je učenicima u programu za automehatroničara omogućeno stjecanje kvalifikacije nakon treće godine školovanja (zanimanje automehaničar), a nakon završene četvrte godine učenici stječu kvalifikaciju automehatroničara. Kvalifikacija automehatroničara učenicima omogućuje polaganje državne mature te nastavak studiranja.

Obrtničko učilište u svrhu izrade kurikuluma organizira i radionice na kojima su nastavnici temeljito i sveobuhvatno rade na izradi kurikuluma vodeći računa o osiguranju kvalitete programa i njegove primjene.

Reference:

 • Izrada kurikuluma za zanimanje automehatroničar u sklopu projekta E‑learning u autmehatronici Tehničke škole Karlovac financiranog od strane IPA fonda Europske komisije – Komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala (IPA4.1.3.1.03.02.c11)
  https://www.automehatronika.tehnicka-skola-karlovac.hr/
 • Obrtničko učilište sudjelovalo je kao vanjski izvođač za Edukaciju stručnjaka za modernizaciju kurikuluma na projektu IPA VI "Smile in VET" Srednje strukovne škole Samobor.
  https://www.ss-strukovna-samobor.skole.hr/skola/smile
 • Izrada kurikuluma Obrtničko učilište s nacionalne razine podiglo je i na europsku te je izrada kurikuluma u fokusu interesa i u drugim europskim projektima poput Leonardo da Vinci projekta BuCoSoMa unutar Programa za cjeloživotno učenje.
  https://obrtnicko-uciliste.hr/bucosoma
 • Radionice kurikularnog planiranja na projektu iz fonda ESF Modernizacija kurikuluma - E‑Mobil - "Ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare" - Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru.
  https://www.ss-strukovna-vvlatkovica-zd.skole.hr/
 • Izrada kurikuluma na projektu iz fonda ESF Modernizacija kurikuluma - MOPS – "Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor" Srednje škole Dragutina Stražimira Sveti Ivan Zelina.
  https://ss-dstrazimira-svetiivanzelina.skole.hr/
 • Izrada kurikuluma na projektu iz fonda ESF Modernizacija kurikuluma - „Radio – osnova medijske pismenosti“ Prirodoslovne grafičke škole u Zadru.
  https://ss-prirodoslovno-graficka-zd.skole.hr/
 • Izrada kurikuluma na projektu iz fonda ESF Modernizacija kurikuluma - DEQUAL -"Deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama putem podizanja razine kvalitete udomiteljske skrbi" Centra za rehabilitaciju Stančić.
  https://centar-stancic.hr/projekti/projekt-dequal/

 • “Uvijek sam spreman učiti, no nisam uvijek spreman biti poučavan.” Winston Churchill
 • "Živi kao da ćeš sutra umrijeti. Uči kao da ćeš živjeti vječno.” Mahatma Gandhi
 • “Mudrost nije rezultat školovanja nego cjeloživotnog nastojanja da je se razvije.” Albert Einstein
 • “Promjena je konačni rezultat svakog stvarnog učenja.” Leo Buscaglia
 • "Najljepša stvar kod učenja je to što ti ga nitko ne može oduzeti.” B. B. King