Priprematelj/ica jednostavnih jela
Priprematelj/ica jednostavnih jela je dio tima osoblja ugostiteljske kuhinje. Najaktivniji je u poslovima pripreme namirnica, pomoći pri prigotovljavanju namirnica te poslovima čišćenja i pranja, nakon obavljenog posla. Sudjeluju u svim tehnološkim fazama pripreme hrane te rukuju različitim alatima, strojevima i posuđem. U svom poslu surađuju s ostalim pomoćnim osobljem te glavnim kuharom koji organizira njihov rad.
Nauči:
- odabirati živežne namirnice po kvaliteti, podrijetlu i svojstvima te ih čuvati na pravilan način
- pripremiti i obraditi namirnice za kuhanje
- provoditi tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela
- koristiti i održavati kuhinjski pribor, aparate i uređaje na ispravan način
- primjenjivati pravila osobne higijene, higijene prostorija, uređaja i pribora te provoditi zaštitne mjere
Uvjeti upisa: završena osnovna škola, navršenih 16 godina života
Zaposli se! Priprematelji/ce jednostavnih jela se mogu zaposliti u različitim ugostiteljskim objektima (hoteli, restorani, pizzerije, snack barovi) odnosno drugim većim objektima koji radi praktičnosti posjeduju kuhinju (bolnice, škole, veće tvrtke, studentski i đački domovi) ili u nekim domaćinstvima gdje je to uobičajeno. Vrlo je velika potražnja za pripremateljima/cama jednostavnih jela za vrijeme turističke sezone, u turistički razvijenim područjima.
Trajanje: 160 nastavnih sati