Kuhar/ica specijalist/ica hrvatske nacionalne kuhinje
Posao kuhara/ice specijalista/ice hrvatske nacionalne kuhinje deficitaran je na tržištu rada u Republici Hrvatskoj, posebice zbog dobro razvijenog turizma te pojačane potražnje za hrvatskom autohtonom kuhinjom i brendiranim proizvodima. Kroz povijest naše gastronomije brojni kulturni utjecaji i narodni običaji učinili su hrvatsku gastronomiju jednom od najcjenjenijih nacionalnih kuhinja u svijetu. Hrvatska autohtona kuhinja jedan je od važnih segmenata koji stvara dodanu vrijednost unutar turističke ponude. Stoga su znanja i vještine koje se stječu u okviru programa usavršavanja kuhar/ica specijalist/ica hrvatske nacionalne kuhinje od presudne važnosti za upotpunjavanje turističke ponude.
Nauči:
- prepoznati utjecaje različitih gastronomija na hrvatska nacionalna jela
- razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke prigotovljavanja hrvatskih nacionalnih jela, koristeći suvremene uređaje i tehnologije prema higijenskim standardima HACCP sustava
- pripremiti, zgotoviti, prezentirati i poslužiti autentična jela pojedinog kraja RH uvažavajući suvremene trendove u prehrani
- organizirati i voditi cjelokupni proces rada te administraciju u suvremenoj kuhinji
- primijeniti pravila poduzetništva za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
- koristiti stručnu terminologiju i izraze iz kuharstva i pripreme jela u komunikaciji na stranom jeziku
- prepoznati izvore opasnosti pri radu i primijeniti mjere zaštite na radu i zaštite od požara te koristiti osobna zaštitna sredstva i opremu.
Uvjeti upisa: završena srednja škola za zanimanje kuhar/ica ili turističko-hotelijerski/a komercijalist/ica.
Zaposli se! Poslodavci u sektoru turizma i ugostiteljstva traže djelatnike s kompetencijama iz područja nacionalnog kuharstva. Vrlo je velika potražnja za ovim zanimanjem za vrijeme turističke sezone, u turistički razvijenim područjima.
Trajanje: 250 nastavnih sati